De ce apar problemele cu genunchii odată cu înaintarea în vârstă: Care este elementul cheie în prevenirea acestora. Leziunile genunchiului nu sunt limitate la sportivii de performanță. În viața de zi cu zi, un accident sau o mișcare rapidă în direcția greșită pot leza genunchiul și necesita tratament medical. Un sfert din populația vârstnică a lumii se confruntă cu dureri de genunchi în fiecare an
Oasele articulației genunchiului sunt formate din femur, tibie și rotulă. Ca în cazul tuturor articulațiilor sănătoase, suprafața oaselor este acoperită de cartilaje netede, care formează articulațiile și permit mișcarea controlată.
Mușchii, ligamentele și tendoanele susțin în continuare articulația genunchiului. Ligamentul încrucișat anterior, cunoscut sub numele de ACL, și ligamentul încrucișat posterior, sau PCL, asigură stabilitatea internă a genunchiului. În plus, două bucăți dure de fibrocartilaj, numite meniscuri, se află în interiorul articulației, oferind stabilitate suplimentară și absorbție a șocurilor.
Toate aceste structuri lucrează împreună pentru a permite genunchiului să se miște ușor și fără durere în timpul mișcărilor zilnice, fie că vă aplecați pentru a ridica pisica familiei, fie că mergeți să alergați.
CITEȘTE ȘI: De ce doare genunchiul când e îndoit: Afecțiunile care se manifestă prin acest simptom dureros
Două cauze principale ale durerii de genunchi sunt traumatismele acute și osteoartrita.
Ligamentele precum ligamentul încrucișat anterior și ligamentul încrucișat posterior pot fi întinse și rupte atunci când apare o forță de forfecare între femur și tibie. Leziunile ligamentului încrucișat anterior apar adesea atunci când sportivii aterizează ciudat pe genunchi sau pivotează rapid pe un picior plantat. În funcție de gravitatea leziunii, acești pacienți pot urma terapie fizică sau pot necesita o intervenție chirurgicală de reparare sau înlocuire.
Leziunile LCP sunt mai puțin frecvente. Acestea apar atunci când tibia suferă o forță posterioară sau inversă. Acest tip de leziune este frecvent în accidentele de mașină, când genunchiul lovește bordul sau când pacienții cad în față când urcă scările.
Meniscurile pot suferi, de asemenea, degenerare și rupere din cauza forțelor de forfecare și rotație, în special în timpul activităților de susținere a greutății. Aceste tipuri de leziuni necesită adesea reabilitare prin terapie fizică sau intervenție chirurgicală.
Durerea de genunchi poate rezulta, de asemenea, din rănirea sau suprasolicitarea mușchilor și tendoanelor din jurul genunchiului, inclusiv a cvadricepsului, a mușchilor ischiogambieri și a tendoanelor patelare.
Atât leziunile, cât și suprasolicitarea genunchiului pot duce la modificări degenerative ale suprafețelor articulare cunoscute sub numele de osteoartrită. Osteoartrita este o boală progresivă care poate duce la durere, umflături și rigiditate. Această boală afectează genunchii a peste 300 de milioane de persoane din întreaga lume, cel mai adesea cei cu vârsta de 50 de ani și peste.
Vârsta este, de asemenea, un factor în durerea de genunchi. Structura și funcția articulațiilor se schimbă odată cu înaintarea în vârstă. Cartilajul începe să se descompună, organismul produce mai puțin lichid sinovial pentru a lubrifia articulațiile, iar forța musculară și flexibilitatea scad. Acest lucru poate duce la mișcări dureroase și limitate în articulație.
Există unii factori de risc pentru osteoartrita genunchiului pe care nu îi puteți controla, cum ar fi genetica, vârsta, sexul și istoricul dumneavoastră de leziuni anterioare.
Din fericire, există mai mulți factori de risc pe care îi puteți controla și care vă pot predispune la dureri de genunchi și la osteoartrită în special. Primul este excesul de greutate
Creșterea activității fizice este unul dintre elementele-cheie în prevenirea durerilor de genunchi. Adesea, intervenția fizioterapeutică pentru pacienții cu osteoartrită a genunchiului se concentrează pe întărirea genunchiului pentru a reduce durerea și a susține articulația în timpul mișcării.
Tratamentul conservator pentru durerea de genunchi include medicamente antiinflamatoare și analgezice și terapie fizică.
Tratamentul medical pentru osteoartrita genunchiului poate include injecții cu cortizon pentru a reduce inflamația sau injecții cu acid hialuronic pentru a ajuta la lubrifierea articulației. Ameliorarea dată de aceste intervenții este adesea temporară, deoarece nu opresc progresia bolii. Dar ele pot întârzia nevoia de intervenție chirurgicală cu o medie de unu până la trei ani, în funcție de numărul de injecții.
Tratamentul prin terapie fizică duce la reducerea durerii și la îmbunătățiri funcționale mai durabile decât tratamentul prin injecții cu cortizon pentru unele reparații meniscale, potrivit actualno.com.
Pacienții cu osteoartrită beneficiază adesea de înlocuirea totală a genunchiului, o intervenție chirurgicală cu o rată ridicată de succes și rezultate durabile.
CITEȘTE ȘI: Avertisment al medicilor: Legătura dintre somn şi durerile de genunchi, dezvăluită de un studiu
Intervențiile chirurgicale pentru durerea de genunchi includ repararea, înlocuirea sau îndepărtarea ligamentului încrucișat anterior, a ligamentului încrucișat posterior, a meniscurilor sau a cartilajului. Atunci când abordările mai conservatoare eșuează, pacienții cu osteoartrită pot beneficia de înlocuirea parțială sau totală a genunchiului pentru a permite o mișcare mai lipsită de durere. În cadrul acestor proceduri, una sau ambele părți ale articulației genunchiului sunt înlocuite cu componente din plastic sau metal. Pacienții urmează apoi terapie fizică pentru a recâștiga amplitudinea de mișcare.
Deși orice intervenție chirurgicală prezintă riscuri, majoritatea pacienților care suferă o intervenție de înlocuire a genunchiului beneficiază de reducerea durerii și de creșterea funcției, 90% dintre toate intervențiile de înlocuire durând mai mult de 15 ani.